Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Sundsvall

I Sättna socken fanns det ett flertal mycket bra spelmän i svunnen tid. Vem som var den främste går dock ej att avgöra, då alla tycks ha varit bra och man bara har de muntliga traditionerna att hålla sig till.

Den älste kände var John Åberg, som bevisligen bodde i Gårdtjärn 1775. Åberg var bonde och kreaturshandlande, samt dessutom spelman. En låt finnes bevarade efter honom. 1820 köpte en bonde i Gårdtjärn fiolen av Åberg och gav den till sin tioårige son, Ante Tjärnblom, vilken i fiollådan 1865 antecknat följande:

1820 fick jag denna fiol, av min fader och har nu brukat den på mer än 300 bröllop, en annan som hette Åberg, har förut brukat den i sin tid. Bara det att Ante Tjärnblom blivit anlitad att spela på många bröllop. Tyder på att han varit en storspelman.

Tjärnblom avled omkr. 1895.

Nils Gullickson, (Nisch Gullesa) i Östanå var samtida med Tjärnblom och var lika omtalad för sin spelmanskonst som denne.

Nordiska museet. Frågelista. Nm 133: Spelmän.